Kto może zostać objęty opieką żywieniową?
• Pacjent, który nie wymaga dalszego pobytu w szpitalu, ale z powodu braku możliwości przyjmowania pokarmu drogą naturalną, w ilości wystarczającej do utrzymania przy życiu, wymaga długotrwałego podawania substancji odżywczych (diet przemysłowych) drogą inną niż doustna.
Przykłady jednostek chorobowych, w których stosowane jest żywienie dojelitowe:
• Schorzenia neurologiczne z zaburzeniami połykania:
- stan po udarze mózgu,
- mózgowe porażenie dziecięce,
- stan po urazie ośrodkowego układu nerwowego,
- stwardnienie rozsiane,
- demencja (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona).
• Choroby nowotworowe :
- nowotwory głowy i szyi,
- nowotwory górnego odcinka przewodu pokarmowego,
- nowotwory klatki piersiowej,
- chemioterapia.
Co wchodzi w zakres opieki żywieniowej?
• Przeszkolenie pacjenta lub opiekuna w zakresie zasad opieki nad chorym żywionym dojelitowo.
• Indywidualnie ustalany program żywienia.
• Kompleksowa opieka medyczna obejmująca m.in.: stały kontakt telefoniczny z personelem medycznym, regularne wizyty lekarza i pielęgniarki w domu pacjenta oraz badania kontrolne.
• Dostawa produktów i sprzętu do żywienia dojelitowego (sprzęt jednorazowy, zapewnienie pompy do żywienia dojelitowego – w zależności od potrzeb pacjenta) oraz materiałów opatrunkowych i środków dezynfekcyjnych do domu pacjenta.
Żywienie dojelitowe w warunkach domowych – dokumenty:
1. Skierowanie do poradni żywieniowej.
2. Kopia dokumentacji medycznej potwierdzającej kwalifikację do leczenia żywieniowego.
Świadczenie refundowane przez NFZ.